onsdag, augusti 27, 2014

Konvent och cosplay

Konvent och cosplay

Hej igen! Hoppas att alla har en underbar dag. I det här inlägget tänkte jag berätta för er om cosplay och konvent. Ni som inte vet vad det är för något kommer förhoppningsvis att få en tydligare bild och svar på olika frågor kring ämnet. Här nere hittar ni några typiska frågor som väldigt ofta ställs till konventintresserade.

”Vad är konvent?”
Själva ordet ”konvent” kommer från det latinska ordet ”conventus”, som kan betyda ”sammankomst”, ”församling”, ”överenskommelse” och ”uppgörelse”. I det här fallet handlar det om en sammankomst där människor av olika etniciteter och åldrar träffas för att ägna sig åt olika hobbyer, bland annat cosplay, TV-spel, rollspel, kortspel, med mera.

”Vad är cosplay?”
Ordet ”cosplay” är en förkortning på ”costume play” och är en blandning av rollspel och maskerad. Man klär ut sig till en fiktiv figur från ett spel, en TV-serie, en film eller liknande, det är vad cosplay handlar om. Vissa köper sina dräkter och peruker från nätet, andra syr sina dräkter själva och gör sina egna peruker. Jag köper mina dräkter från nätet, men jag ska försöka sy något till nästa konvent. (Satsar på en korsettaktig tröja till min cosplay av Twilight Sparkle)

”Vad är fandom?”
Fandom kan beskrivas som en informell rörelse eller ett kontaktnätverk för fans av olika saker, exempelvis fantasy, manga, anime eller science fiction. Fandom inkluderar väldigt många olika saker, bland annat konvent, cosplay, fanfictions, fanart, med mera.

”Vad är fanart och fanfictions?”
Fanart, eller fankonst, är bilder skapade av fans till fiktiva figurer. Om man ritar av exempelvis Ariel från Disneys ”Den Lilla Sjöjungfrun” eller ritar en egen version av henne så är det fanart. Däremot så räknas det inte som fanart ifall man har tagit betalt för det eller om det är ett större professionellt arbete. Fanart är även vanligt som illustrationer till fanfictions. En fanfiction är en skönlitterär berättelse (oftast skapad av amatörer, men ibland även professionella manusförfattare) som utspelar sig i ett fiktivt universum redan skapat sedan tidigare. De flesta fanfictions är skrivna utan upphovsrättägarens tillstånd, men undantag finns. Om man exempelvis vill skriva en egen berättelse om Edward Cullen – från Stephenie Meyers ”Twilight” - så är det en fanfiction. På nätet och på konvent är det vanligt att fanart samt fanfictions publiceras. Själv läser jag inte fanfictions, men jag brukade skriva egna förut.

”Hur fastnar man för konvent och cosplay?”
Ja, det är en mycket klassisk fråga, en som har ställts till oändligt många personer. Tyvärr finns det inte något rakt svar på den frågan då det är så olika för olika individer. Själv fastnade jag för cosplay och konvent för att jag träffade så många trevliga människor på mitt första konvent. Jag cosplayade Twilight Sparkle från ”My Little Pony – Friendship is Magic”. Någonting som gör att många fastnar för konvent och cosplay är just att man träffar så många trevliga människor som man har en gemenskap med. Det finns inga ”vi” och ”ni” där. Cosplay och konvent är någonting som kan passa nästan alla, oavsett etnicitet, hudfärg, ålder. Man träffar många med olika funktionsnedsättningar, men också många neurotypiska. För en tid sedan så berättade en vänlig konventkontakt att h*n sett många människor med exempelvis Asperger syndrom eller/och social fobi som haft mycket få vänner under större delen av sitt liv, tills de upptäckt konvent och fått en massa vänner efteråt. Konvent gör under för sociala svårigheter.

”Hur kan funktionsnedsatta fungera på konvent?”
Som ovanskrivet så har ju alla en gemenskap på konvent, på så sätt kan alla fungera där. Ser man folk cosplaya från en serie eller film som man själv gillar så har man ju automatiskt en gemenskap. Det räcker med att säga ”Hej” eller ropa karaktärens namn så har man automatiskt fått en ny kontakt i sitt liv. Jag talar av erfarenhet då jag har skaffat mig en och annan ny kontakt via konventresorna jag har varit på. Det finns även som sagt människor med social fobi som blivit av med sina sociala problem för att de åkt på konvent och fått nya gemenskaper med andra. Konventresor är en bra social träning och alla konvent är inte jättestora, det finns också mindre konvent ifall man föredrar mindre folk. Sveriges största och populäraste konvent är NärCon, som sommaren 2014 tog in runt sjutusen besökare. Som sagt så finns det dock även mindre konvent om man föredrar mindre folk eller inte trivs med för stora evenemang.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar