lördag, september 26, 2015

Mina favorit-Disneyskurkar!

Ja, titeln säger väl allting. Jag ska dela med mig av en lista på mina tio favoriter av Disneys tecknade skurkar. Detta inkluderar bara skurkarna från kategorin Disneyklassiker, jag inkluderar inte spelfilmer eller andra kategorier här. Därför kommer inte exempelvis mor Gothel att finnas med på den här listan, även om jag tycker att hon är en fantastisk Disneyskurk och karaktär. Ni får nöja er med en bild av henne istället.Ja, nog babblat nu. Nu sätter vi igång med att få fram listan över mina favoriter bland Disneys skurkar.

10. Ursula från Den Lilla Sjöjungfrun

Hon är stolt, listig och lurig. Även om publiken får veta direkt att hon är en ond karaktär så inser inte filmens huvudkaraktär det med en gång. Ursula är riktigt smart som lurar Ariel att skriva på ett kontrakt som innehåller deras avtal, vilket ger ett övertag senare. Dessutom så fuskar hon på nästan alla tänkbara sätt när hon försöker hindra Ariel från att fånga Eriks kärlek. Först stjäl hon Ariels röst, sedan skickar hon sina ålar att spionera och se till att ingenting förstör planerna, sedan tar hon saken i egna händer och förvandlar sig till en annan person för att hindra Ariel från att få Eriks kärlek. Dessutom så lyckas hon ju med det hon vill ha, även om det inte slutar så. Hon byter ut Ariels kontrakt mot Tritons, sedan tar hon både hans krona och hans treudd. Så ett tag har hon ju faktiskt makten hon begär, även om det inte slutar så. Dessutom så syns det hur hon verkligen njuter av att ha sin makt, så hon förblir intressant även när hon tagit Tritons krona.

9. Den Hornkrönte från Taran och Den Magiska Kitteln

Oh hjälp, bara SE på honom! Han är ju läskig! Inte nog med att han har en otäck röst och ser otäck ut, det bara skriker ondska om honom så högt att det kan höras på milslånga avstånd. Han vill åt en magisk kittel som både kan återväcka liv och ta liv. Fast vad som gör den här skurken ganska unik är förutom designen hans val av armé. Han har en levande armé som tjänar honom troget, men det räcker inte för honom. Han vill återväcka en tidigare armé, som nu bara består av en massa skelett. Det otäcka är också att han lyckas med det. Han väcker liv i en skelettarmé med hjälp av en magisk kittel som han lyckas lägga klorna på tack vare en bondpojke och hans spådomsgris. Få Disneyskurkar utstrålar samma ondska som den här varelsen.

8. Jafar från Aladdin

Även om jag älskar den här filmen högt så är inte Jafar min största favorit bland Disneyskurkar, men definitivt en av favoriterna. Han jobbar som rådgivare åt landets sultan, vill gifta sig med en ung flicka som inte ens har fyllt 16 år, är beredd att döda oskyldiga gatpojkar bara för maktens skull, etc. Ja, han är en riktig onding. Han är också en skurk som faktiskt lyckas genomföra sina onda planer, förutom den att gifta sig med landets prinsessa som inte ens blivit 16 år ännu. Jafar är en riktigt patriarkal och kvinnoförtryckande skurk. Han anser inte att prinsessan Jasmine ska ha någonting att säga till om när det kommer till hennes egen framtid, han vill gifta sig med henne bara för att bli sultan, han manipulerar hennes far tusentals gånger för att få vad han vill ha och stjäl sedan Aladdins ande för att få igenom alla sina planer. Hans nedfall blir ju tråkigt nog för honom att han går i fällan när han börjar önska sig lite för mycket av Aladdins ande.

7. Hades från Herkules

Oh, den här skurken är underbar. Bara designen gör så mycket för honom. Han är absolut inte som i den grekiska mytologin alls, men ändå. Den här skurken spelar god för alla andra gudar väldigt länge och lyckas lura alla, även om han inte är populär hos Greklands andra gudar. Den här skurken är väldigt bra för att han använder sig av många olika knep för att få vad han önskar, vilket är att göra sig av med sin äldste bror och även sin brorson. Detta är också en av Disneys roligaste skurkar och än en gång gjorde de ett utmärkt val när de lät Dan Ekborg göra rösten åt Hades. Vad som främst gör Hades till en så bra skurk är att han går mycket på folks känslor när han försöker få sin makt. Megara blir både mutad och utpressad att göra saker åt Hades, medan Herkules blir lurad att ge Hades sin styrka för att Hades använder sig av Herkules känslor för Megara som lockbetesmetod. Trots alla sina onda sidor och faktumet att han njuter av att vara elak så är han ändå någon som håller sina löften. Han gör en deal med Herkules om att ta ifrån honom hans styrka, men så fort Megara skadas återvänder Herkules styrka till honom - precis som Hades gav sitt ord på.

6. Lady Tremaine från Askungen

Ja, Askungens elaka styvmor som nästan alla känner till vid det här laget. En elak, avundsjuk, men mycket lugn kvinna som gör allting för att hennes styvdotter ska må så dåligt som bara möjligt. Hon är en riktigt lugn, men ändå hård karaktär. Hennes ondska genomskådas av hennes otroliga lugn och tålamod. Hon är inte särskilt dramatisk eller teatralisk alls, bara riktigt lugn och vass. Lady Tremaine har dessutom en design som passar hennes karaktär. Varje gång jag läser sagan om Askungen föreställer jag mig hennes styvmor som Lady Tremaine. Hon är riktigt elak, men låtsas ändå vara vänlig till och från. Exempelvis så säger hon i en scen att det inte finns någon anledning till att Askungen inte skulle få följa med till balen, men bara OM hon blir klar med alla sina sysslor först. När hon sedan inser att Askungen ändå var på balen så gör hon allt i sin makt för att hindra henne från att träffa hertigen som söker efter den mystiska glasskoflickan från den kungliga balen. Vad som också gör henne så intressant är att Lady Tremaine trots sitt lugn kan se riktigt otäck ut. Hennes onda blickar kan skrämma vettet ur vem som helst. Kort sagt: En riktigt otäck kvinna!

5. Professor Rottigan från Mästerdektektiven Basil Mus

Ond, stolt, fåfäng, egocentrisk, rolig, listig och intelligent - vad mer kan en önska sig i en Disneyskurk? Jag har inte sett Mästerdektektiven Basil Mus så jättemånga gånger, men Rottigan är en underbar skurk. Han talar flera olika språk, är låtsasartig, punktlig och vet precis hur han ska gå till väga för att verkställa sina planer. För att nu inte tala om att han tänker döda Basil Mus på flera olika sätt på en och samma gång. Mycket mer finns det nog inte att säga, för allt ovanstående talar nog för sig. Dessutom så gör röstskådespelaren Hans Josefsson ett otroligt fantastiskt jobb när han röstspelar Rottigan. Bravo!

4. Kapten James Krok från Peter Pan

En av Disneys roligaste skurkar någonsin! Kapten Krok är en charmig gentleman till piratkapten, som egentligen är ondare än han påstår. Han kallar sig aldrig ond, men oh, är han någonting så är han riktigt ond. Först och främst så talar väl hans yrke som piratkapten för sig, sedan får vi inte glömma faktumet att han vill ta död på flera oskyldiga barn för att de råkar vara vänner till en pojke som han har dispyter med. Kapten Krok är en charmig karaktär för att han ena sekunden kan vara jättelugn och i nästa är han fullständigt galen av ilska. Han är också en riktigt duktig och övertygande skådespelare. När han inte hittar Peter Pans gömställe lurar han pojkens bästa vän att hjälpa till. Kapten Krok går mycket på psykologi och ger bokstavliga löften som han alltid håller. För att få Tingeling att avslöja platsen där Peter Pans gömställe finns så smyger sig kapten Krok runt hennes ilskna personlighet genom att erbjuda låtsaströst när hon känner sig övergiven. Sedan så lovar vår käre kapten att varken låta sin hand eller sin krok röra Peter Pan, men låser sedan in Tingeling i en glasbur och skickar ett paket till Peter Pan. Ett paket som innehåller en bomb, kan tilläggas. Genom hela filmen använder kapten Krok sig av fula psykologiska trick för att komma åt sina offer, vilket han oftast åtminstone nästan lyckas med. Förutom att han är så elak så tycker vi ändå synd om honom för att han har en hungrig krokodil över sig hela tiden, en krokodil som vill sluka honom levande.

3. Domare Claude Frollo från Ringaren I Notre Dame

Säkert Disneys mest patriarkale skurk någonsin! En riktigt ond man som påstår sig vara en ärlig person som gör vad han gör för sitt folks skull. Han infångar oskyldiga människor för att de råkar tillhöra en folkgrupp som inte är omtyckta, (ja, domaren Frollo är definitivt vad man kan kalla för rasist.), han dödar en oskyldig kvinna, är beredd att dränka ett spädbarn, uppfostrar en funktionsnedsatt pojke att tycka illa om sig själv, går på en mycket yngre kvinna sexuellt, vill bränna henne levande inför en hel stad, erbjuder henne en räddning i utbyte mot att få våldta henne, etc. Ja, han är både rasist och sexist. Jag vet att han är många människors favorit bland Disneys skurkar och med tanke på hur hemsk han är så förstår jag det, men det finns två Disneyskurkar som jag gillar mer. Fast ja, nu fokuserar vi på domaren Frollo här. En rasistisk, sexistisk domare som anser att Esmeralda är en häxa som har förfört honom med sina häxkonster, när det i själva verket är han själv som inte kan kontrollera sina sexistiska maktbegär. Som sagt, en riktigt patriarkal skurk!

2. Gaston från Skönheten och Odjuret

Oh, här har vi ännu en riktigt patriarkal skurk. Eller ja, egentligen är han inte en skurk alls. Tvärtom så är han en avgudad man som byn ser som en hjälte och dyrkar som en gud. Faktiskt så tycker nästan hela byn att Belle är jättekonstigt som inte vill gifta sig med den här patriarkale mannen. Gaston är listig, egocentrisk, självisk, elak, bortskämd och ändå så avgudad. Han är också en riktigt rolig karaktär på många olika sätt, så han är också en riktigt populär skurk bland många Disneyfans. Vad som gör honom så fantastisk är väl faktumet att han inte är en medvetet ond person, som jag sa så är han ju tvärtom byns store hjälte som nästan alla avgudar. Min bästa väns lillebror avgudar den här karaktären och det är inte svårt att se varför. Det charmiga med Gaston är att han är en karikatyr på större delen sagoprinsar och även några tidigare Disneykarlar som exempelvis Snövits prins. Med tiden blir ju Gaston allt galnare och galnare, men det är gjort på ett riktigt snyggt sätt. Han är en riktigt patriarkal karaktär som är älskvärd för att han är så patriarkal. Han gillar inte tanken på att kvinnor ska läsa böcker, han vill gifta sig med Belle bara för att ha henne som en slags trofé för att hon är riktigt vacker, han går in mycket fysiskt på Belle och gör intrång i hennes personliga sfär, han försöker döda Odjuret bara för att Belle har känslor för honom, han slår jättemycket på sin trognaste vän i världen. Som jag nämnde tidigare så är han också riktigt rolig, men kan också vara läskig. En av Disneys mest patriarkala skurkar någonsin, precis som domaren Claude Frollo. Även här gör Hans Josefsson ett fantastisk röstspelsjobb, för han är som gjord för att spela Gaston!

1. Den Onda Fen från Törnrosa
(JA, hon förtjänar faktiskt två bilder för att hon är så fantastisk!)

Oh, min personliga favorit har vi äntligen kommit till, nämligen den Onda fen från Törnrosa. Den här karaktären är så fantastisk att jag inte ens vet vart jag ska börja. Hon har inga direkta motiv eller skäl till sin ondska, hon är bara ondskans härskarinna för att hon njuter av det hon gör. Hon är vansinnigt vacker, smart, socialt kompetent, med mera. Hon har allting man kan önska sig i en ond roll. Hennes gotiska och eleganta stil, hennes magi, hennes lugna personlighet och hennes kärlek till sin onde fågel gör henne fantastisk. Den här varelsen vet hur ondska ska se ut. Hon dömer ett nyfött barn till döden, men låter domen vänta tills barnet fyller 16 år för att det ska bli mer lidande för föräldrarna då. Hennes mörka krafter gör även att hon kan attackera sina motståndare både verbalt och fysiskt, vilket är en farlig kombination. När hennes spådom om att prinsessan Aurora ska dö har gått i uppfyllelse kidnappar den Onda fen prinsessans nyfunne pojkvän och låser in honom i ett fängelse. Eftersom han är den ende som kan rädda Aurora från hennes dödssömn som hon nu ligger i tänker den Onda fen hålla kvar prinsen inlåst i hundra år, därefter tänker hon släppa ut honom. När han är runt 120 år gammal och sliten, medan Aurora fortfarande är ung och vacker, tänker den Onda fen släppa ut honom från fängelset han sitter i. Det är riktigt grymt. Dessutom så var ju hennes plan aldrig att han faktiskt skulle få släppas, han skulle dö långt innan dessa hundra år har passerat. Vad som också gör den onda Fen så fantastisk för många är att hon förvandlar sig själv till en stor drake i slutet av filmen, för att nu inte tala om att hon tillkallar alla Helvetets makter. Hur många Disneykaraktärer har någonsin talat om Helvetets makter? Jag kan inte komma på en enda. Den här karaktären är verkligen älskvärd. Det finns mer att säga om henne än vad jag kan skriva, så vi avslutar snart. Den Onda Fen har varit min favorit bland Disneyskurkar i alla tider och är min favorit än idag. Ondare roll får man leta efter.


Ja, det där var mina favoriter bland Disneys skurkar. Nu är jag nyfiken på dina favoriter. Delade du mina åsikter något, har du andra favoriter eller gillar du inte några Disneyskurkar alls? Låt mig få veta, för jag vill gärna se din lista över Disneys bästa skurkar. På återseende, kära läsare. (Det här inlägget har tagit mig riktigt många timmar att skriva, så nu måste jag stänga av datorn och försöka sova. Godnatt!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar