torsdag, maj 12, 2016

Myter om drottning Elsa och Frost!

Halloj! Ikväll tänkte jag ta upp en sak som jag tänkt på väldigt länge nu, nämligen en av myterna kring Disneys Frost. Myten är att Elsa är en stark, självständig kvinna och den första som inte räddas av en man, ingenting av detta stämmer alls. Hon är ynklig, osjälvständig, otrygg och rädd. Det finns en enda scen i hela filmen där hon faktiskt har karaktär och kan ses som självständig, nämligen under sången "Slå dig fri".
Det är inte en dålig låt alls, bara lite uttjatad. Faktiskt så är detta en av mina favoritdelar i hela filmen, för Elsa visar att hon har karaktär och kan vara självständig. Titta bara på isslottet hon skapar, det kräver talang och intelligens. Hon är absolut inte dum eller en dålig karaktär, bara inte så självständig som det påstås. Nästa scen hon sjunger i återgår till att återigen göra henne rädd, osäker och rent ut sagt hjälplös. *suckar*
(Soundtrack-versionen.)

Den som verkligen är filmens hjältinna är Anna. För Elsa gör ingenting annat än att fly undan sina problem och att gömma sig för omgivningen. Ja, jag vet, det beror på att föräldrarna omedvetet hjärntvättade henne. Det är en förklaring till hennes beteende, men det gör henne inte vare sig självständig eller stark alls. Även i slutet av filmen så märker vi att Elsa behöver räddas. Hon räddas inte av en man, men hon räddas av någon.
Fast nu har jag ältat nog om Elsa. Hon är osäker, otrygg, osjälvständig, rädd, hjälplös, med mera, så någon förebild för unga flickor att bli självständiga och starka är det sista hon är just nu. Nu kommer vi till vad det här inlägget egentligen handlar om, nämligen bortglömda Disneykvinnor som är starka och självständiga.

Nu när vi har diskuterat Elsa så är det hög tid att gå till Frosts riktiga hjältinna, nämligen Anna. Hon r filmens riktiga centerpunkt. Hon är den som gör misstag, hon är den som lär sig en massa under filmens gång och hon är den som står för räddandet. Dock så är hon heller inte alltför självständig i början, men hon blir det under filmens gång. Hon ger sig ut i ett snöväder iklädd sommarkläder för att återföra Elsa till Arendal. Under resan träffar hon på en issäljande man, hans ren och även en snögubbe. Med hjälp av dessa hittar hon sin storasyster och gör allt i sin makt för att föra hem henne. Saker går knas och Elsas krafter är utom kontroll, så de skadar Anna. Anna får än en gång hjälp att ta sig hem till Arendal efter ett möte med troll. Väl hemma inser hon att hon gjorde ett misstag som öppnade upp sig för en främling alldeles för fort. Allting som händer sedan såg ni ju i videoklippet ovan. Elsa visar sig vara i fara och Anna kastar sig framför sin före detta fästmans svärd för att skydda Elsa. Nu kan vi börja tala om en hjältinna i filmen. Hon är beredd att offra livet för Elsas skull, men fick ju förstås otroligt mycket hjälp på vägen. Hon går från att vara naiv till att bli en livräddande hjältinna. Hon är den som faktiskt får storyn att flyta på riktigt ordentligt.


Någonting som Frostsystrarna dock har gemensamt är att de är bättre som en duett än som två solotjejer.

(Nu inser jag att detta inlägg blir betydligt längre än tanken var från början, men så blir det ibland.)Nu lämnar vi Frost och återgår till tidigare Disneyklassikers bortglömda, men ändå självständiga kvinnor. Den här gången går vi till Rapunzel, som är en av mina personliga favoriter bland de nyare hjältinnorna.
Hon kidnappas som spädbarn av en trollkvinna som gömmer henne uppe i ett högt torn mitt ute i ingenstans. Ja, ni kan ju den historien också. Hursomhelst, här har vi också en tjej som kan definieras som en självständig karaktär. Också hon gör sina misstag och lär sig mycket under historiens gång, men hon räddas aldrig av någon under filmen. Kanske kan en dra argumentet att hon faktiskt blir "räddad" av sin fuskmor Gothel, men då det var planerat från Gothels håll så kan det inte räknas som att Rapunzel verkligen blir räddad. Tvärtom så räddar hon sin blivande fästman tre gånger under filmens gång, medan han "bara" hjälper henne. Först räddar hon honom från ett galet gäng på en krog, sedan så räddar hon både sig själv, sin kameleont och även sin då blivande pojkvän Flynn Rider/Eugene Fitzherbert från att drunkna, sedan räddar hon honom från att dö en långsam död i tornet där hon hölls gömd under sin uppväxt. Hon är en hjältinna!


Ja, det var Rapunzel. Den här listan kommer att göras riktigt lång, så därför sätter jag punkt nu för den här gången. Ni kommer att få läsa mer om bortglömda Disneyhjältinnor, men det här inlägget är redan betydligt längre än jag hade tänkt mig att det skulle vara från början. Disneykvinnor är generellt underskattade. Fler inlägg som dessa kommer snart, så håll ögonen öppna. Diskussionen kan pågå för all framtid. Hej så länge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar