onsdag, september 30, 2015

Disneyprinsessor - Mina 10 favoriter!

Hej där! Nu ska ni få det utlovade nya Disneyinlägget jag talade om för en tid sedan. Sist var temat skurkar, den här gången ska vi tala om ett av Disneys mest kända element, nämligen deras prinsessor. Så, här har ni nu en lista över mina tio favoriter bland Disneyprinsessorna. Observera att jag nu bara inkluderar tecknade prinsessor från Disneys klassiker, därför kommer inte exempelvis Rapunzel att finnas med på listan även om hon är en underbar karaktär. Precis som med mor Gothel får ni nöja er med en bild utan beskrivning.


Två andra hjältinnor som ni inte kommer att få se på den här listan är Esmeralda och Mulan. Båda är helt fantastiska utan det minsta tvekan och jag älskar båda två, MEN de är INTE några prinsessor. Återigen, de är definitivt hjältinnor och fantastiska karaktärer, men här är det fokus på Disneys prinsessor. Även dessa underbara kvinnor får ni nöja er med foton på utan beskrivningar. Kanske får de egna inlägg i framtiden.


Ja, då sätter vi igång med listan. Här kommer mina tio favoriter av Disneys tecknade prinsessor!

10. Askungen från Askungen (Ja, som ni alla vet så heter filmen "Askungen".)

En optimistisk och vänlig karaktär, för att nu inte tala om tålmodig. Hon gör ingenting annat än att jobba hela dagarna och hur elak hennes styvfamilj än blir mot henne så förblir hon vänlig mot dem. Jag kanske upplever att hon är lite för vänlig och rar, men hon är definitivt inte en dålig karaktär för det. Hennes design är väldigt fin och även om hon är riktigt smal så ser hon inte ohälsosamt smal ut. Hennes film räddade dessutom Walt Disneys företag när det gick dåligt för det. Faktiskt så ska Askungen ha varit Walt Disneys personliga favoritsaga om infon jag har fått stämmer. Mitt enda problem är som sagt att hon är FÖR snäll, men hon är ändå en fin karaktär om än orealistisk. Fast hon är ju en sagofigur, de ska inte vara realistiska. När jag var barn älskade jag henne riktigt mycket, men idag tycker jag mest att hon är en helt okej karaktär som är nostalgisk. Uppriktigt sagt finns det inte mycket mer att anmärka på än den orealistiska vänligheten, men återigen så behöver inte sagofigurer vara realistiska. Hon är ju som sagt ändå en nostalgisk figur.

9. Aurora från Törnrosa

Ja, jag vet vad ni tänker. "Hon har ju ingen personlighet alls", "Skojar du med mig?", "Hon är ju jättetråkig och stereotypisk", etc. Ja, jag ser vad ni menar, men jag gillar henne ändå. Uppriktigt sagt så vet jag inte varför, men det är någonting med henne som jag tycker om. Filmen Törnrosa har alltid varit en av mina största favoriter av Disneys verk. Jag växte upp med den finska dubbningen av filmen och röstskådespelerskan Mervi Hiltonen som talar åt Aurora är verkligen fantastisk. På något oförklarigt sätt så gör hon karaktären riktigt intressant och trovärdig. Detsamma gäller Päivi Virtanen, som gör Auroras finska sångröst. Båda dessa kvinnor är jätteduktiga på att göra Aurora riktigt bra. Jag är heller inte så mycket för romantik, MEN Auroras sång "En gång i en dröm" är fullständigt underbar. Egentligen gillar jag varken den engelska eller svenska versionen det minsta, men själva musiken är så fantastisk. Jag älskar verkligen Pjotr Iltjitj Tjajkovskijs balettmusik som används i den här filmen. Jag vet att Aurora kunde ha mer personlighet, men hon är ändå en av mina favoritprinsessor. Återigen, jättebra jobbat, Mervi Hiltonen och Päivi Virtanen!

8. Eilonwy från Taran och Den Magiska Kitteln

Ja, hon ÄR en Disneyprinsessa. Hon kanske inte räknas som en officiell Disneyprinsessa, men hon ÄR Disneys yngsta prinsessa. Oavsett hur mycket folk skriker om Elsa från Disneys Frost så är det inte sant att hon är vare sig den första eller enda Disneyprinsessan som inte räddas av en man. Den första Disneyprinsessan som inte räddas av en man var faktiskt prinsessan Eilonwy! Jag vet att filmen "Taran och Den Magiska Kitteln" är riktigt underskattad, vilket jag finner sorgligt eftersom den är riktigt intressant. Det är dock inte någon ljus eller glad film, den är riktigt mörk och innehåller även en av Disneys otäckaste skurkar någonsin. Eilonwy är bra mycket mer hjältinna än hennes pojkvän Taran är hjälte. Hon räddar honom, kan sy, är den enda som ger den hårige filuren Gurgi en ärlig chans, hon är den första som backar när hon försöker försonas med Taran efter ett bråk, med mera. Filmen var en stor favorit för mig när jag var yngre, det enda jag saknade i filmen skulle väl ha varit sånger, men det kan jag väl leva med.

7. Jane från Tarzan

Ja, jag vet... "Vadå Jane?", "Hon är ingen prinsessa", "Hon får ingen prins", blablabla,,, Jaja, ni har ju en poäng, MEN jag räknar ändå med henne på listan. Hon blir tillsammans med Tarzan, som är adoptivson till gorillornas ledare som är nästan detsamma som en kung. Därför kan man definiera Tarzan som en prins, vilket gör Jane till en prinsessa när hon blir tillsammans med honom. Eller ja, jag kanske ska kalla henne för drottning eftersom Tarzan redan har blivit gorillornas ledare när Jane gifte sig med honom. Ser ni vad jag menar? Jaja, nog om det nu. Jane är en jättefin karaktär på alla plan. Hon är rolig, klumpig, vacker, etc. Hennes sätt att tala är så roligt när hon ska beskriva hur hon träffade Tarzan, för att nu inte tala om hur roligt det ser ut när hon försöker att kommunicera med Tarzan för första gången. Deras romans är också riktigt fin. Jag vet att jag har sagt flera gånger att jag verkligen inte är så mycket för romantik, men när det handlar om romantik som jag faller för så faller jag riktigt djupt. Jane och Tarzan är ett sådant exempel.

6. Kidagakash från Atlantis - En Försvunnen Värld

Ja, ännu en bortglömd och riktigt underskattad prinsessa. Kidagakash, eller Kida som hon kallas för, är Disneys äldsta prinsessa. Jag menar, hon är mellan 8500-800 år gammal. Hon är rolig, vild, modig, intelligent (finns det något språk i världen som hon INTE kan tala?) och normbrytande. Även den här filmen blev "misslyckad" när den kom ut eftersom Disney inte fick in så mycket pengar för den, vilket är synd eftersom filmen är riktigt bra. Kida är sorgligt nog riktigt bortglömd, men så himla intressant. Hon går emot normerna, hon är inte så fin i kanten, hon är riktigt civiliserad och ändå kan hon kriga när hon är tvungen. Hon är öppensinnad och välkomnar främlingar till Atlantis trots sin fars misstycke. Hon är nyfiken och vill lära sig mer om dessa främlingars värld, hon är villig att offra sig själv för sitt folk. Underskattad hjältinna!

5. Pocahontas från Pocahontas (Ja, filmen heter så, precis som i Askungens fall.)

Oh, nu börjar vi komma till karaktärer jag verkligen älskar. Hela den här filmen är så underbar att jag inte ens har ord för det. Pocahontas och även alla fyra kommande prinsessor var jättesvåra att placera ut siffror på. Den här filmen är verkligen underbar och detsamma gäller dess huvudkaraktär. Hon är modig, bestämd, normbrytande, stark, välvillig, nyfiken, förtryckbekämpande, med mera. Oh, hon är så bra! Hon var dessutom en av Disneys första icke-vita prinsessor. Hon är en indianprinsessa, men ändå. Pocahontas är också en av Disneys prinsessor som räddar dagen själva, utan hjälp från en man. Tvärtom så är det Pocahontas som räddar sin man här. Dessutom så stoppar hon ett krig som är baserat på rasism och främlingsfientlighet från båda hållen. Filmens skurk är ganska tråkig, men Pocahontas och även hennes väninna Nakoma har en vänskap som gör hela filmen bra. Visst hade vi kunnat önska oss mer av deras vänskap, men det vi fick se var inte illa. Sedan ska vi inte ens tala om Pocahontas två sånger som är så fantastiska. Jag älskar verkligen karaktären och hela filmen. Se den om ni inte redan har gjort det.

(Ja, även Nakoma är en så intressant karaktär att hon förtjänar en bild, hon också!)

4. Megara från Herkules

Oh, också en STOR favorit sedan flera år. Jag vet att hon egentligen inte räknas som en prinsessa, men i vissa versioner av den grekiska mytologin så var hon en prinsessa och det var också hennes andra inspirationskälla. Skälet till att jag definierar henne som en prinsessa är dock att hon blir tillsammans med Herkules, som är son till gudarnas konung Zeus. Därför är Herkules gudarnas prins, vilket automatiskt gör Megara till en prinsessa när hon blir tillsammans med honom. Dessutom så är hon, om någon, en riktig hjältinna! Vad finns det att inte tycka om hos den här kvinnan? Bestämd, elegant, tuff, mänsklig, något självisk, modig och återigen mänsklig. Hon har en bakgrundshistoria som får en att känna med henne och förstå varför hon är som hon är, hon är rädd för att bli kär igen efter en tidigare olycklig kärlekshistoria, hon arbetar för Underjordens härskare ett bra tag, men lär sig att hon gjort fel och räddar livet på mannen hon älskar. Hennes sång "Inte jag" är dessutom en av Disneys bästa sånger någonsin, jag älskar den verkligen.

(Ja, jag var tvungen. Den där låten är så himla underbart bra! Hur kan någon INTE tycka om den?)

3. Ariel från Den Lilla Sjöjungfrun

Ja, nu byter vi mönster från människor till sjöjungfrur. Ariel är prinsessan som återförde Disney på deras klassiska sagotema efter en lång paus. Hon är yngst av sju systrar, vilket är riktigt tydligt. Hon bryter emot reglerna, hon går emot en massa normer, hon kommer ofta försent till saker, med mera. Vad som fått folk att älska henne är dock främst hennes vackra sångröst, som filmen lägger mycket fokus på. Hon är också en prinsessa som inte räddas av en karl, åtminstone inte enbart. Okej, hennes pojkvän räddar dagen i slutändan, men hon har redan räddat hans liv tre gånger. Först räddar hon honom från att drunkna, sedan från att gifta sig med en ond sjöhäxa och till sist från att förintas. Ariel återförde Disneys feministiska tankar till filmerna, för efter henne kom många starka och självständiga kvinnor. Många menar att Disney inte innehåller någon feminism, men jag håller inte med. Disneys filmer har många feministiska innehåll. Ariel är definitivt en feminist. Hon nöjer sig inte med vad hon förväntas vara eller göra, hon vill dansa och därför ha ben. Många säger att filmens budskap är att en kvinna måste förändras för sin man, men jag håller inte med. Ariel ville ha mänskliga ben INNAN hon träffade sin kärlek, hon ville ha ben för att kunna dansa. Så nej, filmen handlar INTE om att kvinnor ska förändra sig för männens skull, den handlar om att inte låta normer och regler stå i vägen för någonting man drömmer om. För att nu inte tala om att den bevisar att fördomar kan vara farliga om de får styra för mycket och även att dåliga val får konsekvenser. Ariel får mycket att stå i när hon säljer sig själv till sjöhäxan i hopp om att få vara med sin älskade prins Erik.

(Ja, vi MÅSTE ha en bild av Ariel och hennes gullige vän Blunder tillsammans. De har en så fin vänskap!)

2. Belle från Skönheten och Odjuret

Ja, nästan allas favorit! Nej, jag kan inte klandra er. Hon är fantastisk! Modig, vacker, bestämd, feministisk, klok, normtrotsande, öppensinnad, ärlig, hjälpsam och vänlig. Hon är en utmärkt karaktär och definitivt en stark Disneysymbol för feminism. Jag älskar verkligen den här filmen och även Belles karaktär. Hon lyckas bokstavligt talat tämja en otäck best till att bli mänsklig och hon faller inte för byns patriarkale hjälte Gaston. Nästan hela hennes hemby anser att hon är konstig, men hon bryr sig inte. Hon älskar sina böcker och sagor, drömmer om att få åka på äventyr och lär sig att älska ett bokstavligt odjur. Det finns inte mycket mer att säga, utom att Belle är fantastisk och att hennes namn bokstavligt talat betyder "skönhet". Jag älskar dessutom hur hon avvisar Gaston hela tiden, byns hjälte som precis alla andra avgudar. Belle, du är bra!

(Ja, jag var tvungen. Det här är filmens BÄSTA replik, utan det minsta tvekan!)

1. Jasmine från Aladdin

Oh, prinsessan från den första filmen jag någonsin fick se! Det var jättesvårt att bestämma ifall hon eller Belle skulle få första platsen, men det blev Jasmine eftersom Aladdin var min första film. Oh, det finns inga ord för hur mycket jag älskar den här filmen. Jasmine är en prinsessa som inte vill vara prinsessa, men hon är inte dum för det. Hon är inte ens 16 år gammal och ändå så klok. Hon kritiserar tvångsgiften och är den första Disneyprinsessa som ordagrant uttryckt att hon inte är något pris någon ska vinna. Hon är modig, normbrytande, lite självisk och ändå så klok. Hon är dessutom väldigt begåvad och lättlärd. Det tar inte lång tid alls innan hon vänjer sig vid Aladdins vanor ute bland vanligt folk. Hennes kärlek var dessutom ingen prins, utan en föräldralös gatpojke. Det tar dessutom en TV-serie och tre långfilmer innan de äntligen gifter sig. Jasmine är modig, klok, mänsklig och inte heller lika ljushyad som sina föregångare. Det är inte något fel med att ha ljushyade karaktärer i fokus, men det är viktigt att upplysa och visa att alla inte är vita samt att man inte behöver vara vit för att vara vacker. Skönhet finns i alla former och alla färger. Som sagt så var ju dessutom Aladdin den första Disneyfilmen jag någonsin såg, så den är ju ganska speciell och det ger ju Jasmine pluspoäng på listan. Men framförallt älskar jag att hon säger ordagrant "Jag är inte nåt pris man vinner". Oh, den repliken är så bra. Jasmine har alltid varit en karaktär som jag har älskat riktigt högt.


Ja, det var mina favoriter bland Disneys prinsessor! Vilka är era favoriter, vill jag nu veta. Berätta för mig! Vi avslutar med att titta på den fina musikvideon "If you can dream" som sjungs av olika Disneyprinsessor. Lyssna och njut av den vackra texten.

tisdag, september 29, 2015

Saker börjar ljusna!

God kväll på er! Ja, jag vet att jag inleder nästan alla inlägg så, men det är bara tills jag kommer på någonting RIKTIGT personligt att inleda mina framtida inlägg med. Nu har det än en gång gått någon dag utan blogginlägg, men tiden har verkligen inte räckt till. I söndags och även igår var jag i farten hela dagen, så jag har inte haft tid att blogga. Mitt mål är dock ändå att försöka skriva minst ett inlägg om dagen.

Saker och ting börjar ljusna för mig äntligen. Visst, jag mår inte underbart, men ändå ganska bra. Ikväll hade jag en mysig kväll med min bästa väninna och mitt filmarbete går framåt. Även Astroteatern, som är en del av mitt liv som skådespelerska, börjar ljusna. I filmgruppen Femifantasy spelar jag en försvunnen prinsessa som levt hela sitt liv som en vanlig person, men varit med om märkliga saker. Hon är en riktigt härlig roll att spela eftersom jag då får spela väldigt informell och väldigt frispråkig, vilket är en utmaning eftersom jag brukar vara riktigt formell, finkänslig, noggrann och artig. I Astroteatergruppen spelar jag en ung dramatisk kvinna som har varit försvunnen en lång tid och har blivit dödsförklarad. Hon är också en riktigt rolig roll eftersom hon är en sådan dramadrottning. Hon är elegant, mystisk, teatralisk och mycket vass. Båda dessa roller ska bli jätteroliga att få spela och det är så otroligt att repetera båda rollerna.


Förutom att mitt skådespelarliv börjar ljusna så börjar Femifantasy få mer struktur, vilket jag mår bra av. Jag tror att de allra flesta människor är beroende av struktur och ordning, men jag är extrem. Utan struktur så blir jag riktigt stressad och mår ofta jättedåligt. Som sagt så tror jag ju dock inte att det är någonting ovanligt, jag tror att mer eller mindre alla människor behöver någon struktur i sin vardag för att må bra.


Ikväll har jag dessutom haft en mysig kväll med min underbara väninna Eveline. Jag var ju riktigt trött efter den fullspäckade gårdagen, men trevligt hade vi ändå. Vi hade väldigt mycket att tala om. Relationer, vänskap, metaforer, teater, musik, Disney, kärlek, struktur, skådespel, bekräftelse, Facebook, ja, nästan allting mellan himmel och jord. Riktigt trevliga konversationer, som vi alltid har. Vi tog även en fika i Farsta centrum, sedan åkte vi tillbaka hem till henne igen innan jag åkte hem för att förbereda morgondagen.


Ja, nu är det dags att avsluta kvällens inlägg. Imorgon bitti har jag en repetition med Astroteatern, så jag måste få sova åtminstone några timmar innan dess för att orka. Snart kommer även ett utlovat nytt Disneyinlägg på bloggen, så håll ögonen öppna, kära läsare. Ha en underbar kväll, så ses vi snart igen.

Godnatt!

lördag, september 26, 2015

Lästips för feminismnybörjare!

Hej igen, kära läsare! Som ni kanske minns så skrev jag för en tid sedan ett inlägg med trettiotre olika anledningar till att jag är feminist. Självklart finns det fler anledningar än jag skrev just då, men det ska vi inte tala om just nu. Den här gången tänkte jag att vi skulle tala om feminism och fördjupning i det.

Feminism är ett jättebrett ämne och patriarkatet vi lever i är inte en enkel sak som går att ta på, det krävs ganska så mycket fördjupning i både feminism och patriarkat för att se varför vi behöver feminism än idag i Sverige. Tyvärr så märker jag ofta att många inte vill kalla sig för feminister för att de får dåliga intryck av så kallade "extremister". Dessvärre är det ju också väldigt lätt att gå in på forum på nätet för att läsa om feminism och då vet man inte vad för personer man stöter på. Alla människor, feminister eller inte, är inte trevliga och alla forum på nätet är inte nybörjarvänliga. Därför rekommenderar jag verkligen inte att börja på nätet om man inte redan är riktigt insatt i feminismens betydelse. Jag rekommenderar att läsa böcker och även gå på föreläsningar som är nybörjarvänliga. Vill du som nybörjare eller oinsatt person veta mer om feminism så bör du verkligen inte söka dig till forum på nätet för mer kunskap, såvida du inte vet helt säkert utan det minsta tvekan att forumen är nybörjarvänliga. En väninna till mig jämförde feminism med avancerad matematik, vilket var en bra metaforisk jämförelse. Ska du klara av högskolematematik så måste du först klara av grundmatematik, för till högskolenivå är det en lång väg att gå för någon som inte kan matematik från grunden. Samma sak gäller ju dock egentligen för allting. Du skulle ju knappast sätta en nyläslärd sjuåring i ett klassrum tillsammans med gymnasieelever för att studera exempelvis litteratur.

Eftersom också feminismen är en så otroligt bred ideologi och har så många olika grenar så rekommenderar jag att du börjar att läsa några nybörjarvänliga böcker. Att jag började kalla mig feminist från början inleddes med ett intresse för kvinnohistoria, så jag rekommenderar varmt böckerna "Flickornas historia" om du vill fördjupa dig i feminism. De finns uppdelade i tre olika böcker och är riktigt nybörjarvänliga.


Dessa tre böcker är dessutom vackert illustrerade och riktigt lättlästa eftersom de är riktade mot en ung publik, men även vuxna i alla åldrar kan njuta av dessa böcker. Jag var runt 13 år gammal när jag läste den första boken och jag älskade den direkt. Den första boken i bokserien "Flickornas historia" var vad som fick mig att fördjupa mig i kvinnohistoria från starten, vilket senare ledde till att jag började kalla mig feminist.

Visst finns det också många andra intressanta böcker som kan öppna upp ögonen för varför vi behöver feminism än idag, men dessa är mina personliga favoriter. Som sagt så rekommenderar jag verkligen inte att delta i forum på nätet om du inte är insatt i feminism, för det är inte säkert att dessa forum är nybörjarvänliga och då vet du aldrig vilka människor du börjar diskutera med. Så undvik tidig fördjupning. Börja från grunden med någonting nybörjarvänligt och vänd dig till forum när du är redo för det, men ta god tid på det och sök efter så mycket nybörjarvänligt feminismmaterial som bara möjligt om du vill veta vad feminism handlar om eller vill få kontakt med andra feminister. Dyk inte för fort, lär dig simma först.

Förkylningstider!

Hej, kära läsare! Nu blir det tyvärr sorgliga/tråkiga inlägg igen, men jag lovar att fler Disneyinlägg kommer snart igen. Den här gången tänkte jag skriva om den trista sanningen om att det är sjukdomstider just nu. Över halva Femifantasy, även jag, har varit borta från många träffar på kort tid på grund av förkylningar. Många verkar vara sjuka just nu. Vad gör ni för att bättra er från förkylningar? För min del brukar det, precis som för många andra, bara hjälpa att vila och dricka en massa te med honung i. Jag vet inte hur många koppar te om dagen jag dricker när jag är sjuk. Ett annat tips från mitt håll är att dricka färskpressad fruktjuice, framförallt apelsinjuice. Färskpressad smoothie med bär brukar också kunna hjälpa till med att lindra jobbiga förkylningar. Tro mig, sådant kan göra underverk mot förkylningar. Jag talar av erfarenhet.

Mina favorit-Disneyskurkar!

Ja, titeln säger väl allting. Jag ska dela med mig av en lista på mina tio favoriter av Disneys tecknade skurkar. Detta inkluderar bara skurkarna från kategorin Disneyklassiker, jag inkluderar inte spelfilmer eller andra kategorier här. Därför kommer inte exempelvis mor Gothel att finnas med på den här listan, även om jag tycker att hon är en fantastisk Disneyskurk och karaktär. Ni får nöja er med en bild av henne istället.



Ja, nog babblat nu. Nu sätter vi igång med att få fram listan över mina favoriter bland Disneys skurkar.

10. Ursula från Den Lilla Sjöjungfrun

Hon är stolt, listig och lurig. Även om publiken får veta direkt att hon är en ond karaktär så inser inte filmens huvudkaraktär det med en gång. Ursula är riktigt smart som lurar Ariel att skriva på ett kontrakt som innehåller deras avtal, vilket ger ett övertag senare. Dessutom så fuskar hon på nästan alla tänkbara sätt när hon försöker hindra Ariel från att fånga Eriks kärlek. Först stjäl hon Ariels röst, sedan skickar hon sina ålar att spionera och se till att ingenting förstör planerna, sedan tar hon saken i egna händer och förvandlar sig till en annan person för att hindra Ariel från att få Eriks kärlek. Dessutom så lyckas hon ju med det hon vill ha, även om det inte slutar så. Hon byter ut Ariels kontrakt mot Tritons, sedan tar hon både hans krona och hans treudd. Så ett tag har hon ju faktiskt makten hon begär, även om det inte slutar så. Dessutom så syns det hur hon verkligen njuter av att ha sin makt, så hon förblir intressant även när hon tagit Tritons krona.

9. Den Hornkrönte från Taran och Den Magiska Kitteln

Oh hjälp, bara SE på honom! Han är ju läskig! Inte nog med att han har en otäck röst och ser otäck ut, det bara skriker ondska om honom så högt att det kan höras på milslånga avstånd. Han vill åt en magisk kittel som både kan återväcka liv och ta liv. Fast vad som gör den här skurken ganska unik är förutom designen hans val av armé. Han har en levande armé som tjänar honom troget, men det räcker inte för honom. Han vill återväcka en tidigare armé, som nu bara består av en massa skelett. Det otäcka är också att han lyckas med det. Han väcker liv i en skelettarmé med hjälp av en magisk kittel som han lyckas lägga klorna på tack vare en bondpojke och hans spådomsgris. Få Disneyskurkar utstrålar samma ondska som den här varelsen.

8. Jafar från Aladdin

Även om jag älskar den här filmen högt så är inte Jafar min största favorit bland Disneyskurkar, men definitivt en av favoriterna. Han jobbar som rådgivare åt landets sultan, vill gifta sig med en ung flicka som inte ens har fyllt 16 år, är beredd att döda oskyldiga gatpojkar bara för maktens skull, etc. Ja, han är en riktig onding. Han är också en skurk som faktiskt lyckas genomföra sina onda planer, förutom den att gifta sig med landets prinsessa som inte ens blivit 16 år ännu. Jafar är en riktigt patriarkal och kvinnoförtryckande skurk. Han anser inte att prinsessan Jasmine ska ha någonting att säga till om när det kommer till hennes egen framtid, han vill gifta sig med henne bara för att bli sultan, han manipulerar hennes far tusentals gånger för att få vad han vill ha och stjäl sedan Aladdins ande för att få igenom alla sina planer. Hans nedfall blir ju tråkigt nog för honom att han går i fällan när han börjar önska sig lite för mycket av Aladdins ande.

7. Hades från Herkules

Oh, den här skurken är underbar. Bara designen gör så mycket för honom. Han är absolut inte som i den grekiska mytologin alls, men ändå. Den här skurken spelar god för alla andra gudar väldigt länge och lyckas lura alla, även om han inte är populär hos Greklands andra gudar. Den här skurken är väldigt bra för att han använder sig av många olika knep för att få vad han önskar, vilket är att göra sig av med sin äldste bror och även sin brorson. Detta är också en av Disneys roligaste skurkar och än en gång gjorde de ett utmärkt val när de lät Dan Ekborg göra rösten åt Hades. Vad som främst gör Hades till en så bra skurk är att han går mycket på folks känslor när han försöker få sin makt. Megara blir både mutad och utpressad att göra saker åt Hades, medan Herkules blir lurad att ge Hades sin styrka för att Hades använder sig av Herkules känslor för Megara som lockbetesmetod. Trots alla sina onda sidor och faktumet att han njuter av att vara elak så är han ändå någon som håller sina löften. Han gör en deal med Herkules om att ta ifrån honom hans styrka, men så fort Megara skadas återvänder Herkules styrka till honom - precis som Hades gav sitt ord på.

6. Lady Tremaine från Askungen

Ja, Askungens elaka styvmor som nästan alla känner till vid det här laget. En elak, avundsjuk, men mycket lugn kvinna som gör allting för att hennes styvdotter ska må så dåligt som bara möjligt. Hon är en riktigt lugn, men ändå hård karaktär. Hennes ondska genomskådas av hennes otroliga lugn och tålamod. Hon är inte särskilt dramatisk eller teatralisk alls, bara riktigt lugn och vass. Lady Tremaine har dessutom en design som passar hennes karaktär. Varje gång jag läser sagan om Askungen föreställer jag mig hennes styvmor som Lady Tremaine. Hon är riktigt elak, men låtsas ändå vara vänlig till och från. Exempelvis så säger hon i en scen att det inte finns någon anledning till att Askungen inte skulle få följa med till balen, men bara OM hon blir klar med alla sina sysslor först. När hon sedan inser att Askungen ändå var på balen så gör hon allt i sin makt för att hindra henne från att träffa hertigen som söker efter den mystiska glasskoflickan från den kungliga balen. Vad som också gör henne så intressant är att Lady Tremaine trots sitt lugn kan se riktigt otäck ut. Hennes onda blickar kan skrämma vettet ur vem som helst. Kort sagt: En riktigt otäck kvinna!

5. Professor Rottigan från Mästerdektektiven Basil Mus

Ond, stolt, fåfäng, egocentrisk, rolig, listig och intelligent - vad mer kan en önska sig i en Disneyskurk? Jag har inte sett Mästerdektektiven Basil Mus så jättemånga gånger, men Rottigan är en underbar skurk. Han talar flera olika språk, är låtsasartig, punktlig och vet precis hur han ska gå till väga för att verkställa sina planer. För att nu inte tala om att han tänker döda Basil Mus på flera olika sätt på en och samma gång. Mycket mer finns det nog inte att säga, för allt ovanstående talar nog för sig. Dessutom så gör röstskådespelaren Hans Josefsson ett otroligt fantastiskt jobb när han röstspelar Rottigan. Bravo!

4. Kapten James Krok från Peter Pan

En av Disneys roligaste skurkar någonsin! Kapten Krok är en charmig gentleman till piratkapten, som egentligen är ondare än han påstår. Han kallar sig aldrig ond, men oh, är han någonting så är han riktigt ond. Först och främst så talar väl hans yrke som piratkapten för sig, sedan får vi inte glömma faktumet att han vill ta död på flera oskyldiga barn för att de råkar vara vänner till en pojke som han har dispyter med. Kapten Krok är en charmig karaktär för att han ena sekunden kan vara jättelugn och i nästa är han fullständigt galen av ilska. Han är också en riktigt duktig och övertygande skådespelare. När han inte hittar Peter Pans gömställe lurar han pojkens bästa vän att hjälpa till. Kapten Krok går mycket på psykologi och ger bokstavliga löften som han alltid håller. För att få Tingeling att avslöja platsen där Peter Pans gömställe finns så smyger sig kapten Krok runt hennes ilskna personlighet genom att erbjuda låtsaströst när hon känner sig övergiven. Sedan så lovar vår käre kapten att varken låta sin hand eller sin krok röra Peter Pan, men låser sedan in Tingeling i en glasbur och skickar ett paket till Peter Pan. Ett paket som innehåller en bomb, kan tilläggas. Genom hela filmen använder kapten Krok sig av fula psykologiska trick för att komma åt sina offer, vilket han oftast åtminstone nästan lyckas med. Förutom att han är så elak så tycker vi ändå synd om honom för att han har en hungrig krokodil över sig hela tiden, en krokodil som vill sluka honom levande.

3. Domare Claude Frollo från Ringaren I Notre Dame

Säkert Disneys mest patriarkale skurk någonsin! En riktigt ond man som påstår sig vara en ärlig person som gör vad han gör för sitt folks skull. Han infångar oskyldiga människor för att de råkar tillhöra en folkgrupp som inte är omtyckta, (ja, domaren Frollo är definitivt vad man kan kalla för rasist.), han dödar en oskyldig kvinna, är beredd att dränka ett spädbarn, uppfostrar en funktionsnedsatt pojke att tycka illa om sig själv, går på en mycket yngre kvinna sexuellt, vill bränna henne levande inför en hel stad, erbjuder henne en räddning i utbyte mot att få våldta henne, etc. Ja, han är både rasist och sexist. Jag vet att han är många människors favorit bland Disneys skurkar och med tanke på hur hemsk han är så förstår jag det, men det finns två Disneyskurkar som jag gillar mer. Fast ja, nu fokuserar vi på domaren Frollo här. En rasistisk, sexistisk domare som anser att Esmeralda är en häxa som har förfört honom med sina häxkonster, när det i själva verket är han själv som inte kan kontrollera sina sexistiska maktbegär. Som sagt, en riktigt patriarkal skurk!

2. Gaston från Skönheten och Odjuret

Oh, här har vi ännu en riktigt patriarkal skurk. Eller ja, egentligen är han inte en skurk alls. Tvärtom så är han en avgudad man som byn ser som en hjälte och dyrkar som en gud. Faktiskt så tycker nästan hela byn att Belle är jättekonstigt som inte vill gifta sig med den här patriarkale mannen. Gaston är listig, egocentrisk, självisk, elak, bortskämd och ändå så avgudad. Han är också en riktigt rolig karaktär på många olika sätt, så han är också en riktigt populär skurk bland många Disneyfans. Vad som gör honom så fantastisk är väl faktumet att han inte är en medvetet ond person, som jag sa så är han ju tvärtom byns store hjälte som nästan alla avgudar. Min bästa väns lillebror avgudar den här karaktären och det är inte svårt att se varför. Det charmiga med Gaston är att han är en karikatyr på större delen sagoprinsar och även några tidigare Disneykarlar som exempelvis Snövits prins. Med tiden blir ju Gaston allt galnare och galnare, men det är gjort på ett riktigt snyggt sätt. Han är en riktigt patriarkal karaktär som är älskvärd för att han är så patriarkal. Han gillar inte tanken på att kvinnor ska läsa böcker, han vill gifta sig med Belle bara för att ha henne som en slags trofé för att hon är riktigt vacker, han går in mycket fysiskt på Belle och gör intrång i hennes personliga sfär, han försöker döda Odjuret bara för att Belle har känslor för honom, han slår jättemycket på sin trognaste vän i världen. Som jag nämnde tidigare så är han också riktigt rolig, men kan också vara läskig. En av Disneys mest patriarkala skurkar någonsin, precis som domaren Claude Frollo. Även här gör Hans Josefsson ett fantastisk röstspelsjobb, för han är som gjord för att spela Gaston!

1. Den Onda Fen från Törnrosa
(JA, hon förtjänar faktiskt två bilder för att hon är så fantastisk!)

Oh, min personliga favorit har vi äntligen kommit till, nämligen den Onda fen från Törnrosa. Den här karaktären är så fantastisk att jag inte ens vet vart jag ska börja. Hon har inga direkta motiv eller skäl till sin ondska, hon är bara ondskans härskarinna för att hon njuter av det hon gör. Hon är vansinnigt vacker, smart, socialt kompetent, med mera. Hon har allting man kan önska sig i en ond roll. Hennes gotiska och eleganta stil, hennes magi, hennes lugna personlighet och hennes kärlek till sin onde fågel gör henne fantastisk. Den här varelsen vet hur ondska ska se ut. Hon dömer ett nyfött barn till döden, men låter domen vänta tills barnet fyller 16 år för att det ska bli mer lidande för föräldrarna då. Hennes mörka krafter gör även att hon kan attackera sina motståndare både verbalt och fysiskt, vilket är en farlig kombination. När hennes spådom om att prinsessan Aurora ska dö har gått i uppfyllelse kidnappar den Onda fen prinsessans nyfunne pojkvän och låser in honom i ett fängelse. Eftersom han är den ende som kan rädda Aurora från hennes dödssömn som hon nu ligger i tänker den Onda fen hålla kvar prinsen inlåst i hundra år, därefter tänker hon släppa ut honom. När han är runt 120 år gammal och sliten, medan Aurora fortfarande är ung och vacker, tänker den Onda fen släppa ut honom från fängelset han sitter i. Det är riktigt grymt. Dessutom så var ju hennes plan aldrig att han faktiskt skulle få släppas, han skulle dö långt innan dessa hundra år har passerat. Vad som också gör den onda Fen så fantastisk för många är att hon förvandlar sig själv till en stor drake i slutet av filmen, för att nu inte tala om att hon tillkallar alla Helvetets makter. Hur många Disneykaraktärer har någonsin talat om Helvetets makter? Jag kan inte komma på en enda. Den här karaktären är verkligen älskvärd. Det finns mer att säga om henne än vad jag kan skriva, så vi avslutar snart. Den Onda Fen har varit min favorit bland Disneyskurkar i alla tider och är min favorit än idag. Ondare roll får man leta efter.


Ja, det där var mina favoriter bland Disneys skurkar. Nu är jag nyfiken på dina favoriter. Delade du mina åsikter något, har du andra favoriter eller gillar du inte några Disneyskurkar alls? Låt mig få veta, för jag vill gärna se din lista över Disneys bästa skurkar. På återseende, kära läsare. (Det här inlägget har tagit mig riktigt många timmar att skriva, så nu måste jag stänga av datorn och försöka sova. Godnatt!)

Ändrade planer!

Hejsan, kära läsare. Ja, jag är inne i en skrivperiod nu och känner att jag bara måste få skriva någonting, även om det bara är för sakens skull. Nästa inlägg blir intressantare, jag lovar. Disney är med i bilden då.

Nåja, hursomhelst... Tyvärr så blev mina planer igår en aning ändrade på grund av vissa skäl, så jag träffade aldrig min regissör. Någon skada för mig var det ju dock inte trots knaset igår, för jag njöt av kvällen och mörkret som fallit. Jag tog ett fåtal foton här och där för att fördriva tiden lite, innan jag åkte hem efter en lång tid. Det var dock trevligt att få åka iväg hemifrån en stund och vara ensam. Även om jag är en social person i vanliga fall så tycker jag också om att vara ensam ibland. Variationer är alltid bra vad det än gäller.

Här har ni nu kvällens bilder, kära läsare. Nästa inlägg blir som sagt intressantare, hoppas jag åtminstone.